عوارض کولونوسکوپی

عوارض کولونوسکوپی و راه های جلوگیری از آن

روش تخصصی تشخیص بیمار و درمانی کولونوسکوپی امروزه دارای استفاده‌ی بیشتری در حوزه‌های درمانی است و متخصصین و بیماران، بیشتر خود را با این روش درمانی وفق داده‌اند. حال ممکن است که شما نیز به فکر انجام این روش درمانی باشید، اما نمی‌دانید که بعد از انجام این روش؛ با چه عوارض و مشکلاتی درگیر خواهید شد. در پی انجام هر روش درمانی و تشخیص بیماری، باید از تمامی جوانب آن اطلاعات کامل و دقیقی داشته باشید تا اگر دارای مشکل بخصوص نظیر حساسیت یا مشکلات ارثی هستید؛ از انجام این روش خود داری کنید. حال در این مطلب با ما همراه باشید تا مهمترین اطلاعات و نکات در رابطه با عوارض کولونوسکوپی را برای شما ذکر کنیم.

 

آشنایی با عوارض کولونوسکوپی

بعد از کولونوسکوپی، حدود 15 تا 30 درصد از افراد معاینه شده به دلیل بادکردن روده، درد مختصری در شکم، نفخ یا احساس فشار در شکم دارند. تغییر حرکات روده یا از دست دادن خون کم نیز گاهی اوقات رخ می دهد که از جمله عوارض کولونوسکوپی هستند.

با این حال، به طور کلی، هم کولونوسکوپی و هم برداشتن بافت یا پولیپ کم خطر هستند. عوارض جدی به ندرت رخ می دهد. افراد مسن با بیماری های زمینه ای بیشتر، بیشتر تحت تاثیر قرار می گیرند.

عمده عوارضی که ایجاد می شود، معمولاً مربوط به برداشتن پولیپ است. کمتر از 1 در 100 نفر پس از برداشتن پولیپ خونریزی می کنند. تقریباً همیشه می توان چنین خونریزی را بلافاصله از طریق آندوسکوپی متوقف کرد. خونریزی تاخیری پس از چند روز نیز ممکن است، اما نادر است.

در کمتر از یک نفر از هر 1000 نفر معاینه شده، دیواره روده بزرگ در طول کولونوسکوپی غربالگری سوراخ می شود که در بدترین حالت منجر به عمل می شود. در یک روده سالم، این خیلی به ندرت اتفاق می افتد. اگر قبل از کولونوسکوپی، عمل روی روده یا اندام های مجاور انجام شده باشد، این عارضه در حدود یک نفر از هر 300 نفر رخ می دهد.

به ندرت آرام بخش ها و قرص های خواب آور به طور موقت بر قلب یا تنفس تأثیر می گذارند.

عوارض کلونوسکوپی

عوارض کولونوسکوپی بر اساس نحوه‌ی انجام آن توسط فوق تخصص گوارش و فوق تخصص آندوسکوپی متفاوت خواهد بود و ممکن است عوارضی که شما با آن روبه‌رو می‌شوید، در بیمار دیگری دیده نشود.

 

یکی از اصلی‌ترین موارد و عوارض را می‌توان رخ داد خون‌ریزی در هنگام نمونه برداری یا برداشتن پلیپ دانست، خونریزی مذکور دارای شدت نیست و به سرعت بند می‌آید. البته بعضاً ممکن است که این مورد متوقف نوشد که جای نگرانی نیست، در این زمان فوق تخصص کولونوسکوپی با استفاده از دستگاه کلونوسکوپ می‌تواند به حل مشکل بپردازد. برخلاف اینکه عوارض مذکور به شدت نادر هستند، اما لازم است از وجود آن‌ها باخبر باشید.

کلونوسکوپی برای چه افرادی عوارض دارد؟

همانطور که اشاره کردیم این عوارض برای هر فرد متفاوت است و ممکن است برای فردی بسیار جدی باشد و برای دیگری خطر آنچنانی نداشته باشد. در موارد خطر، پزشک از انجام این روش درمانی صرف نظر می‌کند که در بخش زیر به برخی از این موارد پرداخته‌ایم:

  • افرادی که سن بسیار بالایی دارند
  • زنان باردار
  • افرادی که دارای بیماری‌های حساس مانند قلب و ریه هستند
  • افرادی که دارای بیمار‌هایی هستند که به روده مرتبط است

عوارض کلونوسکوپی برای زنان باردار

بر اساس اینکه عوارض کولونوسکوپی برای هر فرد متفاوت است چرا که برای شرایط مختلف، دارای عوارض بخصوص می‌باشد. همین مورد باعث شده است که کولونوسکوپی برای زنان باردار دارای عوارض دیگری باشد.

دکتر محمد ثقفی همچنین قابل توجه است که اگر مجبور به انجام این روش درمانی برای زنان باردار هستید، بهتر است آن را با مشورت متخصص و افراد حرفه‌ای انجام دهید. البته بعضی از افراد بر این موضوع معتقد هستند که خطر اصلی برای زنان باردار را می‌توان پروسه‌ی تصویر برداری با اشعه ایکس دانست. علت دیگر که این روش درمانی برای زنان باردار توصیه نمی‌شود را می‌توان مصرف زیاد داروهای آرام بخش و بی‌هوشی دانست.

جلوگیری از بروز عوارض کولونوسکوپی

برای اینکه بتوانید قبل از انجام عمل، از بهترین شرایط اطمینان حاصل کنید و تا جای ممکن بتوانید عوارض را سرکوب کرده و از رخ داد آن‌ها جلویری کنید، باید دست به انجام اقدامات بخصوصی بزنید. از جمله مواردی که می‌توانید برای جلوگیری از رخ داد عوارض روش درمانی و تشخیص کولونوسکوپی انجام دهید می‌توان به مورد زیر اشاره کرد.

می‌توانید قبل از اینکه به انجام آزمایش کلونوسکوپی بپردازید، با استفاده از دارو‌های بخصوص روده‌ی فرد را تماماً تخلیه کنید، همچنین می‌توانید برای اینکه از داشتن علائم حیاتی بیمار مطمئن شوید، با استفاده از دستگاه او را به مانیتور متصل کنید و تحت نظر قرار دهید. همچنین اگر که سعی در کاهش درد بیمار دارید می‌توانید این مورد را با استفاده از تزریق دارو های آرام بخش انجام دهید.

قابل توجه است که از از عوارض و مشکلات کولونوسکوپی که اغلب اوقات در روز اول و بعضاً بعد از انجام روش درمانی احساس می‌شوند، می‌توان به احساس فشار، گرفتگی و نفخ در شکم اشاره کرد. همچنین برای اطلاع بیشتر در رابطه با فوق تخصص آندوسکوپی و فوق تخصص گوارش می‌توانید با بخش پشتیبانی وبسایت ارتباط بقرار کنید و سوالات خود را مطرح کنید.

چرا کولونوسکوپی در حال حاضر بهترین روش برای تشخیص زودهنگام است؟

  • تغییرات آشکار در روده را می توان با کولونوسکوپی بهتر از هر روش تشخیص زودهنگام دیگری تشخیص داد.
  • سرطان کولورکتال تقریبا با 100 درصد قطعیت تشخیص داده می شود.
  • بیماری های سرطان روده بزرگ در کل روده بزرگ در مراحل اولیه زمانی که شانس بهبودی هنوز بسیار خوب است، شناسایی می شوند. بیش از هشت تومور از هر ده تومور کولورکتال کشف شده توسط کولونوسکوپی هنوز در این مرحله اولیه هستند.
  • مرگ و میر ناشی از سرطان کولورکتال به نصف کاهش می یابد.
  • 80 تا 90 درصد آدنوم ها (پولیپ ها) یافت می شوند که معمولاً می توانند بلافاصله در طول معاینه برداشته شوند. این امر پیش سازهای سرطان روده بزرگ را از بین می برد، زیرا تقریباً تمام تومورهای روده بزرگ از آدنوم ایجاد می شوند.

میزان مؤثر بودن کولونوسکوپی و عدم ایجاد عوارض کولونوسکوپی در هر مورد به موارد زیر بستگی دارد:

  • آماده سازی خوب
  • مهارت و دقت پزشک
  • خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در فرد معاینه شده
  • وجود آدنوم و اینکه آیا آنها در حال حاضر تغییراتی را به سمت سرطان روده بزرگ نشان می دهند.

عوارض کولونوسکوپی، مزایا و معایب

مزایای کولونوسکوپی چیست؟

این روش مطمئن ترین روش معاینه برای تشخیص زودهنگام سرطان کولورکتال است. اگر هیچ چیز غیرطبیعی پیدا نشد، لازم نیست تا ده سال نگران غربالگری سرطان کولورکتال باشید.

معایب کولونوسکوپی چیست؟

آماده سازی برای این امر پیچیده تر از سایر تست های غربالگری رایج است. با احتساب مقدماتی و بازبینی، حدود 1.4 روز کاری را از دست می دهید. آدنوم ها یا حتی تومورهای کوچک را می توان در طول معاینه نادیده گرفت. با این حال، با آماده سازی خوب، این بسیار نادر است. در طول معاینه به ندرت عوارض جدی رخ می دهد.

سوالات پر تکرار در مورد عوارص کولونوسکوپی

آیا کولونوسکوپی دردناک است؟

درد ملایم ممکن است، استراحت پس از آن لازم نیست و عوارض جدی نادر است.

آیا بعد از کولونوسکوپی باید استراحت کنم؟

بله، پس از کولونوسکوپی باید استراحت کرد و فعالیت‌های سنگینی را انجام نداد.

آیا کولونوسکوپی ممکن است عوارض جدی داشته باشد؟

بله، کولونوسکوپی ممکن است عوارض جدی داشته باشد.

نتیحه گیری

ممنونیم که تا پایان این مطلب همراه ما بودید، امیدواریم از خواندن موارد گفته شده لذت برده باشید و بتوانید اطلاعات جامع و کاملی در رابطه با عوارض کولونوسکوپی بدست بیاورید. ما سعی داشتیم تا به صورت کامل و جامع به ذکر تمام عوارض کولونوسکوپی برای افراد مختلف و شرایط مختلف بپردازیم تا شما قبل از انجام این روش تشخیص بیماری اطلاعات کاملی داشته باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *